Belevingen

't leven verrast en verwondert.. doet soms pijn.. laat je los.. dan kun je in vrijheid.. weer opnieuw verbinden..

‘Het opperste paradox van alle gedachte is de poging om iets te ontdekken dat de gedachte niet kunnen denken’ – Soren Kierkegaard Het schrijven van dit stukje is een oefening voor mij. Ik wil zo heel ontzettend vreselijk graag in woorden duiden hoe belangrijk Jeanette en haar trainingen voor mij zijn…. Maar ik weet ook dat als ik dat ga zitten willen, bedenken, construeren en me er in vast ga bijten… dat ik dan vreselijk moet ploeteren en het verhaaltje de lading niet zal dekken. De andere optie zou zijn negeren: geen stukje schrijven. Het lukt niet, ik kan het niet dus ik schrijf het niet…. Maar nee, dat doe ik niet. Want ik weet dat het verhaal dat ik wil vertellen er is. Ik vertrouw erop dat als ik voel, open en erbij ben, dat de woorden dan vanzelf zullen vallen. Het zal stromen… Dus wachten, niet denken, vertrouwen. Het komt, de woorden zullen vloeien… Ik moet de zinnen niet maken maar ze scheppen. Ze ontstaan. Het kost geen moeite, geen weerstand… Dat is de houding: in openheid kijken naar de wereld, niets willen en rationaliseren. Gewoon volgen wat komt. Vrij! Ik zet mijn enorme wil aan de kant en kieper de bak met aannames en verwachtingen overboord. Maar ik ben ook zeker niet gelaten of onverschillig. Ik ben erbij en bij mezelf. Niet alleen nu, terwijl ik dit stukje schrijf, maar ook straks op de vergadering, in de supermarkt, als ik straks sta te koken terwijl er 3 kinderen aan mijn rok hangen en ook wanneer ik vanavond mijn geliefde zoen. Ik duw of trek niet langer aan de rivier, maar laat me meestromen. Soms besluit ik te drijven in het bruisende, woeste, snelle midden dan weer in het rustige zachte water dichtbij de oever. Ik volg de oneindige stroom. En deze houding zorgt voor rust en liefde. Soms is het zacht, stil, warm en dan weer bruisend, gloeiend, magisch of dynamisch. Dit heb ik letterlijk en figuurlijk ont-dekt bij Jeanette. En daar ben ik haar meer dan eeuwig dankbaar voor!
Door de sessies met Jeanette durf ik te vertrouwen op mijn eigen intuïtie & gevoel en dit te volgen. Door bewust te zijn van (familie) patronen die mij belemmerden vrij te zijn heb ik deze kunnen transformeren en leef ik meer mijn leven, onafhankelijker en opener. Mijn relaties, zowel persoonlijke als zakelijke, zijn daardoor gelijkwaardiger en intenser. Het bijzondere aan Jeanette is dat zij altijd zichzelf is, liefdevol & meedogenloos. Zij is een mens die zelf echt leeft en een toonbeeld is van wat zij je leert. Ze daagt je uit net even dieper te gaan, waardoor ware transformatie ook echt mogelijk is. In één zin: live, laugh and love!
Met plezier wil ik wat vertellen over mijn fijne ervaringen met Jeanette en de voor mij nog bijna dagelijks voelbare positieve effecten op mijn privé- en werksituatie. 4 jaar geleden sprak ik met een goede vriend over het feit dat ik mijn werk op een kruispunt stond en dat ik niet wist welke richting ik uit zou willen of kunnen gaan. Hij raadde mij aan een met Jeanette te gaan praten. Dit is uiteindelijk een ontdekkingsreis geworden die nog steeds voortduurt. Een ontdekkingsreis in vele opzichten. Ik leer voortdurend over wie ik ben, wat ik van zaken vind en wat uiteindelijk de kern van mijn wezen is. Dit leren en weten heeft tot gevolg gehad dat grotere zelfkennis en een eerlijkere kijk op mezelf me dichter brengt bij wat in werk en privé bij mij past. Op werkgebied zit ik inmiddels in een situatie die veel meer dan ooit samenvalt met mijn eigen geaardheid . Overbodig om te zeggen dat me dit ook veel gelukkiger heeft gemaakt. Als ik terugkijk op de laatste jaren accepteer en waardeer ik dat ik continu verander zoals alles om me heen. 4 jaar geleden was dit een gevecht nu zie ik dit als een mooie belevenis. Ik voel me meer verbonden met mijn omgeving, heb leukere contacten gekregen en ga met meer compassie met mezelf om. Ik kan mede daarom iedereen die van plan is bij Momocim 1 of meerdere cursussen te gaan doen dit echt van harte aanbevelen. Bovendien, en dat was voor mij heel belangrijk, is de wijze waarop je wordt begeleidt zeer integer. Je zult nooit een mening of idee opgedrongen krijgen. In plaats daarvan krijg je alle ruimte om in je eigen tempo te leren wat je wenst te leren en je over zaken je eigen beeld te vormen. Terugkijkend; ben ik heel dankbaar dat ik ooit de stap naar Momocim gemaakt heb, daarmee is een prachtige onverwachtse wending aan mijn leven gekomen. Ik wens het iedereen toe.
Ruim 10 jaar geleden ben ik voor het eerst in contact gekomen met Jeanette. n.a.v. de problemen binnen mijn relatie op dat moment , besloot ik voor mezelf om hulp te zoeken . Communiceren was niet mijn sterkste punt, en mede daardoor had ik in mijn leven vaker ervaren dat dat voor problemen zorgde. Kortom… tijd voor hulp, en tijd om aan mezelf te gaan werken. Ik ben toen begonnen met de training experience yourself en in hetzelfde jaar gevolgd door de training introspectie. Met deze trainingen ben ik voor mezelf een nieuwe weg ingeslagen, waarbij ik meer bereid was naar mezelf te kijken, en ook zeker sneller hulp te zoeken wanneer ik het “even niet meer zag zitten”, of gewoon met een hulpvraag zat. Na deze trainingen ben ik dan ook vaker bij Jeanette geweest voor een persoonlijk gesprek. Het hielp me vaak weer op weg, en ik kwam er steeds met nieuwe energie vandaan. Afgelopen voorjaar heb ik opnieuw een training gevolgd van 4 avonden ( met jezelf aan de praat ). De reden was dat ik als zelfstandig ondernemer het de laatste jaren niet voor elkaar kreeg om voor mijn gevoel “succesvol” te zijn. Ik zat in een negatieve spiraal, en ik kwam er voor mezelf niet aan uit. Ik had al lange tijd weinig werk, en was ook al langere tijd erg moe. Kortom, weer tijd voor een training. Deze training was voor mij misschien wel net zo heftig ( of misschien nog wel heftiger ) als de eerdere trainingen die ik gedaan had. Hierbij werd ik door de vragen die Jeanette aan mij stelde, en de opdrachten die ik kreeg, behoorlijk wakker geschut. Het heeft me in een korte tijd wel weer nieuwe inzichten gegeven, en vooral ook weer heel veel rust en vertrouwen. Inmiddels gaat het zakelijk weer de goeie kant op. Ik ben wederom zeer blij dat ik deze stap genomen heb, ook al was het in de periode van training wel weer even zwaar. Waarom Jeanette ? Zij is voor mij in staat met haar kwaliteit ( gave ) je goed te doorgronden / te spiegelen / te raken, en dat kan soms ook zeer confronterend zijn, maar uiteindelijk is het doel je te helpen bij jouw persoonlijke groei, en dat is wat mij betreft tot nu toe zeker gelukt.
Van mijn gesprekken met Jeanette heb ik geleerd dat het belangrijk is om te luisteren naar mijn gevoel en niet alleen naar mijn verstand. Jeanette heeft heel helder gemaakt dat mijn besluit om destijds rechten te gaan studeren in plaats van psychologie als “verstandige keuze voor een dochter van een advocaat“ altijd aan mij is blijven knagen. In 1993 ben ik een postacademische studie psychologie gaan doen maar ben ik ondanks mijn passie voor deze studie mijn oude werk blijven uitoefenen. Ik heb nu het besluit genomen om de hardcore advocatuur los te laten en mij te gaan richten op wat mensen bindt in plaats van wat hen scheidt. Harmonie in plaats van strijd. Ik heb geleerd dat het loslaten van oude patronen moeilijk is maar uiteindelijk ruimte geeft voor een nieuwe weg. Voor mij zelf heeft dit er uiteindelijk toe geleid dat ik heb besloten om te stoppen met het voeren van vechtscheidingsprocedures en mij als advocaat uitsluitend nog bezig te houden met mediations. Daar ligt meer mijn hart. Ik ga mij verder richten op het begeleiden van paren in crisis. Een consult bij Jeanette is altijd verrassend. Het vooraf formuleren van vragen heeft geen enkele zin. Op de een of andere manier raakte Jeanette binnen de kortste keren een gevoelige snaar en kom je op een diepere laag. Zij helpt je door je weerstanden heen en is feilloos in staat om de pijnpunten te vinden maar ook de weg om eruit te komen. Jeanette neemt de tijd voor je, is liefdevol en betrokken maar wel zeer analytisch en scherp. Wat mij betreft een aanrader!
Mijn eerste ervaring met Jeanette was de cursus Identiteit en dat heb ik geweten . Op een uiterst respectvolle manier wist Jeanette door te dringen en mij inzicht te geven in mijn gedrag en van waaruit mijn handelen zich ontplooit. Eigenlijk heeft alles wat Jeanette doet te maken met “bewustzijn” of zoals ze zelf vaak zegt: bewust zijn. De inzichten die ik door de cursussen bij Jeanette heb gekregen hebben ertoe bijgedragen dat ik heb leren inzien hoe belangrijk onvoorwaardelijkheid is zowel zakelijk als privé. Daarnaast heeft vooral het bewustzijn dat geloof in en handelen uit eigen kracht het mooist en meest efficiënt is. Door dit bewustzijn heb ik zakelijk een hele mooie groei door kunnen maken en ben ik in staat geweest om ook aan anderen de kans te bieden om dezelfde mooie ervaringen op te doen. Dat we dat vervolgens ook met elkaar konden delen zorgde voor een echt 1+1=3 effect en een prachtige ontwikkeling van alle betrokken mensen en de groep als totaal. Jeanette heeft me veel geleerd op spiritueel vlak. Als toch wel lichtelijk “unbeliever” als het gaat om zaken die je niet kunt zien en die er wel zouden zijn, heeft ze mij geleerd dat spiritualiteit niet altijd zweverig is en juist heel waardevol kan zijn in alle relaties die je aangaat, in het bijzonder die met jezelf. Ze kan als geen ander een spiegel voorhouden die net even anders geslepen is waardoor je andere inzichten krijgt. Ze doet dit altijd vanuit liefde en ook al komt het soms zeer confronterend en pijnlijk binnen, ze zal er altijd zijn om je daarbij te helpen.
Ken je het gevoel? Je staat onderaan de ladder, je wilt de top bereiken of je wilt de ballast die je met je meedraagt kwijt maar je weet niet hoe. De vijfdaagse intensive Levensontwerp van Jeanette ter Haar brengt je naar die top. Het is Boem! Raak! Wow! Een hoop inzicht aangereikt en verzameld in een samenhangend geheel van bewustzijnsonderzoek, familie-opstellingen en out-of-the-box opdrachten die je uit de comfortzone halen. Jeanette slaagt erin op een geduldige, niet-oordelende en wetende wijze je te openen en je bewust te maken van je eigen leiderschapskracht. Als je na vele inzichten en bewustwording de top van de ladder hebt bereikt en je eindelijk het verlichte overzicht krijgt, dan ben je opgelucht, blij en vooral lichter. Maar je ziet ook dat al die tijd de ladder door je medereizigers en Jeanette is ondersteund. Een absolute verrijking voor een ieder die de puzzel van het leven completer wil maken. Het maakt je los van het zich herhalende doolhof waarin je je al die tijd hebt bewogen. Het maakt vooral duidelijk hoe belangrijk het is oog te hebben voor het geheel en de evolutie van het leven en om door te dringen tot de mooie essentie van je eigen wezen.
De hele familie van der Veen heeft als eerste ervaring met Jeanette ter Haar apart van elkaar de cursus ‘Identiteit’ gevolgd. Hieronder volgen de ervaringen van alle familieleden met Jeanette, in volgorde van deelname aan die eerste cursus. Albert van der Veen (48 jaar) De verschillende trainingen bij Jeanette die ik de afgelopen 15 jaar gedaan heb, alleen en een aantal keer met familieleden, hebben mij veel gebracht.Het continu ervaren en loslaten van overtuigingen en angsten hebben er voor gezorgd dat ik meer rust en vertrouwen ervaar.Het moeten en vergelijken is minder geworden. Er is meer helderheid naar mijzelf en naar anderen om mij heen. Daarnaast is de band met mijn familie sterker geworden en intenser. Prachtig om deze bijzondere ervaringen te kunnen delen met mensen die zo dicht bij je staan. De trainingen waren een cadeautje voor mijzelf!Ilse van der Veen (46 jaar)Door de sessies met Jeanette durf ik te vertrouwen op mijn eigen intuïtie & gevoel en dit te volgen. Door bewust te zijn van (familie) patronen die mij belemmerden vrij te zijn heb ik deze kunnen transformeren en leef ik meer mijn leven, onafhankelijker en opener. Mijn relaties, zowel persoonlijke als zakelijke, zijn daardoor gelijkwaardiger en intenser. Het bijzondere aan Jeanette is dat zij altijd zichzelf is, liefdevol & meedogenloos. Zij is een mens die zelf echt leeft en een toonbeeld is van wat zij je leert. Ze daagt je uit net even dieper te gaan, waardoor ware transformatie ook echt mogelijk is. In één zin: live, laugh and love!Hans van der Veen (44 jaar)In de afgelopen 14 jaar heb ik verschillende cursussen persoonlijke ontwikkeling bij Jeanette gevolgd,veelal in groepsverband.Door haar begeleiding, ervaringsgerichte opdrachten, haar bespiegelingen en die van mijn cursusgenoten ben ik bewuster geworden van mijzelf en mijn omgeving.Zo handel ik minder vanuit mijn denken en meer vanuit mijn intuïtie, het geheel.Ik ervaar meer aandacht, vertrouwen, vrijheid & intimiteit. En ik ben intelligenter geworden. De band met mijn vader, moeder, broer & zus is onafhankelijker & dieper. Alsof we de familie rollen & patronen zijn ontstegen.Het groeiend besef dat het leven een oneindige reis is geeft mij rust, kleur en laat mij het leven vieren!Jeanette is licht & aards, geestig en scherp. Jitty van der Veen (74 jaar)Jaren geleden heb ik en wij als gezin ieder afzonderlijk de cursus “Identiteit”bij Jeanette gevolgd. Ik spreek voor mezelf als ik zeg dat het een bijzondere ervaring was. Toen een van de kinderen de cursus volgde, vertelde ze mij dat ze in de cursus had ervaren dat ik niet mezelf liet zien, weinig emoties toonde en steeds de harmonie in het gezin wilde bewaren. Zelf zag ik dat anders. Uiteindelijk werd ik toch nieuwsgierig en ben ook de cursus gaan volgen. Tijdens de eerste dag werd ik mij bewust dat dat ook zo was. Zo wist ik niet hoe mijn moeder zich voelde na het vroegtijdig overlijden van mijn vader.Zij huilde als ze alleen was in de bijkeuken want ze wilde flink zijn. Zo vertelde mijn moeder dat ze ook een heel lieve flinke moeder had, die ze na het overlijden van 2 kinderen nog nooit had zien huilen.Tijdens en na de cursus ben ik me ervan bewust geworden hoe belangrijk het is voor mezelf en voor anderen mijn gevoel te laten zien. Niet alleen voor mezelf maar ook voor de mensen om me heen.Harry van der Veen (77 jaar)Het was een bijzondere ervaring. Alle gezinsleden, ge-inspireerd door de verhalen van hen die al geweest waren, gingen achtereenvolgens naar de cursus Identiteit.Iedereen vertelde na afloop over de eigen ervaringen, ook over wat er in de ouder-kind relatie naar boven kwam. Dat was soms confronterend omdat beiden of een van beiden zich soms niet bewust waren of was van wat in het verleden butsen heeft opgeleverd en wat in het Nu soms nog steeds energie laat weglekken. Na deze her- en erkenning over en weer, was ik in staat om mijzelf en/of anderen te vergeven. Ik heb de zelfreflectie in deze cursus als zeer verhelderend ervaren, heb mijzelf daardoor beter leren kennen en mijn zelfbeeld bijgesteld. Verder ben ik mij er opnieuw sterk van bewust geworden dat mensen dwars door leeftijdsgrenzen heen, wel heel veel op elkaar lijken en dat ook ik het moeilijk vind om tegen anderen gewoon te zeggen wat ik voel, denk en wil.
De verschillende trainingen bij Jeanette die ik de afgelopen 10 jaar gedaan heb, alleen en een aantal keer met familieleden, hebben mij veel gebracht. Het continu ervaren en loslaten van overtuigingen en angsten hebben er voor gezorgd dat ik meer rust en vertrouwen ervaar. Het moeten en vergelijken is minder geworden. Er is meer helderheid naar mijzelf en naar anderen om mij heen. Daarnaast is de band met mijn familie sterker geworden en intenser. Prachtig om deze bijzondere ervaringen te kunnen delen met mensen die zo dicht bij je staan. De trainingen waren een cadeautje voor mijzelf!
Dankbaar! Dat is wat ik nu ervaar wanneer ik terug kijk over de afgelopen 30 jaar. Zo heb ik mogen ervaren wanneer ik in de weerstand zit, of alleen vanuit mijn hoofd leef. Het loslaten van je oordelen over jezelf en acceptatie ervan, was misschien wel mijn grootste uitdaging tot nu toe. Zelf acceptatie! Zijn héél veel truckjes voor om daar mee om te gaan. En dan lijkt het of het goed gaat, maar in werkelijkheid loop je er nog steeds verder van weg. Met alle gevolgen van dien! Ik heb verschillende cursussen gevolgd en ging, doormiddel van opdrachten, onbewust de uitdaging aan om te ervaren en mij bewust te maken van mijn weerstanden en blokkades. Wat ik daarbij heb ervaren is dat de werkelijkheid wat je ziet met je ogen, niet de werkelijkheid hoeft te zijn. En dus schijnwerkelijkheid is. Al deze ervaringen hebben mij zelfverzekerder gemaakt. Betere benaming is eigenlijk, dat het meer bij mij zelf heeft gebracht. En waar ik ook vroeger de uitdagingen niet uit de weg ging, ben ik er nu zelf ook bij. En dat maakt het leven een stuk vrolijker en gezelliger. Sterker nog, het heeft er toe geleid dat ik de moed had om in crisis tijd mijn baan op te zeggen en een eigen zaak ben begonnen. Het enige waar ik daar nog aan toe kan voegen is “dankbaar” dat ik juist de moed heb gehad om door te gaan en de uitdaging met mijzelf ben aangegaan. Rest is niet belangrijk, maar wel mooi meegenomen.
In de afgelopen 14 jaar heb ik verschillende cursussen persoonlijke ontwikkeling bij Jeanette gevolgd, veelal in groepsverband. Door haar begeleiding, ervaringsgerichte opdrachten, haar bespiegelingen en die van mijn cursusgenoten ben ik bewuster geworden van mijzelf en mijn omgeving. Zo handel ik minder vanuit mijn denken en meer vanuit mijn intuïtie, het geheel. Ik ervaar meer aandacht, vertrouwen, vrijheid & intimiteit. En ik ben intelligenter geworden. Het groeiend besef dat het leven een oneindige reis is geeft mij rust, kleur en laat mij het leven vieren! Jeanette is licht & aards, geestig en scherp.
Thank you for helping me grow ????. Ik ben erg dankbaar voor alle wijsheid die ik van jou heb meegekregen. Onze gesprekken, oefeningen, yoga-momenten maar ook de gezelligheid in het huisje; ik ga dit nooit vergeten. Vanuit de angst, onrust en overspoeling, terug naar mijn eigen innerlijke kracht ????. Alleen maar heel veel liefde!