Organisatievormgeving

““Imagine an organization where the physical plant honors the mission, celebrates the employees, shares information, holds people accountable, shapes the outside world’s view and helps drive performance. That would be an organization which uses visual management.” –Stewart Liff

-Wat je kunt voorstellen kun je ook creëren –

Complex

De complexiteit zit in de menselijke mind en kan niet buiten de mind worden opgelost. Nien-Tsu Tuan and Tom Ryan (2002) noemen binnen de wetenschap twee stromingen. De eerste stroming gaat over de menselijke onbekwaamheid om dingen te begrijpen, omdat proporties onafhankelijk zijn van menselijke perceptie en gaat over het meten en berekenen van indicatoren aangaande complexiteit. Bijvoorbeeld complexe elementen (Bertalanffy, 1968), variëteiten (Beer, 1976) en situationele complexiteit (Warfield, 1994). De waarnemer moet worden beschouwd als een deel van het systeem om te kunnen omgaan met het echte probleem. Dit leidt tot de tweede stroming, de menselijke onbekwaamheid om de complexiteit van het menselijk denken te begrijpen: de intangible mind activiteiten.

Kennis

(Razzouk en Shute, 2012 ) Kennis wordt in veel gebieden gegenereerd en verzameld door actie (dat wil zeggen, door iets te doen en de resultaten te evalueren). Kennis wordt gebruikt om werk te produceren en het werk wordt geëvalueerd om kennis te produceren. Creatieve mensen hebben de neiging om op twee verschillende manieren te werken: hetzij als vinders, hetzij als makers (Owen, 2007). Vinders tonen hun creativiteit door middel van ontdekking. Ze worden gedreven om te begrijpen en om verklaringen te vinden voor fenomenen die nog niet goed begrepen worden. Makers zijn, volgens Owen, even creatief, maar ze zijn gedreven om dat wat zij weten te synthetiseren in nieuwe constructies, patronen, composities en concepten. De fundamentele procesverschillen tussen hoe vinders en makers denken en werken, hebben hun uitwerking op factoren die zich openbaren in verschillen tussen vakgebieden en de aard van het ontwerp denken.

 

Kijk verder op